- Reptes perquè la futura acció de govern faciliti l’activitat de l’empresari contribuint a la millora de la competitivitat i el creixement de la pime catalana
El Consell Territorial de la Pime (CTP) de Foment defensa la pime com a motor de creixement econòmic i social de Catalunya. Treballa perquè el marc polític i econòmic afavoreixi el desenvolupament de la pime, que representa el 99,8% del teixit empresarial català i genera més del 65% de les afiliacions dels treballadors afiliats a la Seguretat Social a Catalunya.
El CTP de Foment, vol contribuir a la difusió de les recomanacions prioritàries per a les pimes amb la finalitat d’encoratjar al nou govern, que sortirà de les urnes el pròxim 12 de maig, a implementar les reformes necessàries per contribuir a la millora de la competitivitat i el creixement de la pime catalana.
El Consell considera que per a aquesta nova legislatura serà cabdal que es desenvolupin mesures que facilitin i promoguin el creixement empresarial. L’empresa catalana és, de mitjana, més petita que en la major part de països europeus, la qual cosa disminueix la productivitat mitjana de l’economia en tant que les empreses més petites assumeixen majors dificultats amb menys recursos. Facilitar el creixement de les pimes catalanes és una tasca que va en benefici de tots: empreses, treballadors, Govern i societat.
Per aquest motiu, volem començar aquestes recomanacions amb 10 línies bàsiques i generals centrades en el creixement empresarial. Reptes perquè la futura acció de govern faciliti, i no entorpeixi, l’activitat de l’empresari per crear un entorn més amigable amb la inversió a llarg termini i defugi de la creació de mercats rígids que llastrin la productivitat.
- Think small first. Tota legislació ha de partir de tenir en compte la veritable dimensió de l’empresa Avui es legisla, pràcticament, com si totes les empreses fossin grans.
- Una més, (almenys) una Principi de qualitat normativa que hauria de prevaler per evitar la sobre regulació i la burocràcia. Per cada norma nova, s’hauria de derogar almenys una norma del mateix rang; és l’única manera de contenir l’elevat volum normatiu que castiga especialment les pimes.
- Reducció de costos, càrregues burocràtiques i barreres reguladores. En els últims anys, les continuades pujades de costos aprovades afecten especialment les empreses de menor grandària, llastrant els seus recursos cap a qüestions no productives i minvant per tant el seu potencial de Reduir costos, càrregues burocràtiques i regulació, alliberaria recursos de les empreses que podrien utilitzar en la seva inversió, expansió i creixement.
- Fer efectius els graons reguladors després de quatre anys consecutius de compliment dels requisits. Això evita que es disparin per un creixement circumstancial i dóna temps a la pime per continuar creixent, per la qual cosa el llindar regulador deixa de ser un obstacle.
- Mesures que promoguin i facin molt atractiva la fusió d’empreses. Per exemple, amb deduccions fiscals que compensin els costos de fusionar-se, un règim temporal específic que brindi facilitats laborals, tributàries,
- Mesures que promoguin la professionalització de la gestió de les pimes catalanes, així com la formació i el reskilling dels empresaris catalans per poder dirigir les seves companyies en el nou
- És d’importància cabdal contenir l’agreujament de la falta de mà d’obra per al bon funcionament de les empreses, la seva major productivitat i competitivitat, així com per apuntalar les bases que permetin a les pimes lligar el relleu generacional, guanyar grandària, ampliar el negoci i augmentar l’ocupació.
- Es requereix una reconsideració de les polítiques actives i passives d’ocupació amb eix en un millor i més eficaç encaix entre la demanda i l’oferta de treballs, així com una redefinició de les tasques d’intermediació del SOC.
- El teixit productiu català requereix un reequilibri que sostingui la població i el teixit productiu a Catalunya, afectada per la despoblació, especialment en aquelles zones en les que la manca d’habitants frena la inversió
- Cal redissenyar els programes formatius en tots els nivells – ensenyament bàsic, superior i formació professional, per a incorporar les noves competències professionals, marcades per les noves tecnologies, i adequar-los a les demandes de les empreses. En aquest sentit, és essencial estrènyer la col·laboració entre el sistema educatiu i els interlocutors.
Descarrega el document amb totes les propostes aquí.
Comments are closed.