- L’alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona proposa treballar en cinc grans eixos: equitat i cohesió social, mobilitat sostenible, protecció del medi ambient, planificació del territori i seguretat i convivència
- Balmón ha destacat que l’AMB “treballa sense fer soroll” i ha remarcat la importància de la col·laboració publico privada
- També ha indicat que l’agenda d’actuacions d’aquesta legislatura es centrarà en un gran acord en polítiques d’habitatge i apostar per una mobilitat publica i sostenible
- La ponència s’emmarca en el cicle ‘Fer metròpoli’, impulsat per Rethink, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, i pel que hi passen personalitats destacades de la metròpoli de Barcelona
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha celebrat avui un nou diàleg en el marc del seu cicle de conferències ‘Fer metròpoli’ a la seu de Foment del Treball. Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha estat el protagonista de la trobada amb la seva ponència ‘La metròpolis de les respostes’. Una jornada amb més d’un centenar d’assistents entre els que destaquen Damià Calvet, Vicepresident de Polítiques urbanístiques i espais naturals de l’AMB; Andreu Absil, Alcalde de Montgat; Belén García, Alcaldessa de Sant Joan Despí; Xavier Paz, Alcalde de Molins de Rei; Ciril Rozman, Director General d’AGBAR; i Mar Alarcón fundadora de SocialCar, entre d’altres.
L’acte, presentat per Àngel Simón, President del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i Conseller Delegat de CriteriaCaixa, ha estat conduït per la periodista Glòria Marín. Durant la ponència, Antonio Balmón ha reflexionat sobre els reptes de futur que afronta l’AMB, centrats en cinc grans eixos: equitat i cohesió social, mobilitat sostenible, protecció del medi ambient, planificació del territori i seguretat i convivència.
En la seva introducció Àngel Simón ha destacat que “és fonamental continuar avançant en una major coordinació entre els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, reforçant la trajectòria i la rellevància de l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a entitat, per actuar conjuntament davant els reptes que afrontem com a societat, i contribuir a la reducció de desigualtats.”
Un desenvolupament metropolità que prioritzi l’equitat, la sostenibilitat i la qualitat de vida dels ciutadans
Antonio Balmón ha ofert una profunda reflexió sobre els principals reptes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, apuntant cinc grans eixos que s’ erigeixen com les pedres angulars sobre les que construir la visió metropolitana del futur: equitat i cohesió social, mobilitat sostenible, protecció del medi ambient, planificació del territori i seguretat i convivència.
“S’ha de parlar de respostes: hem de posar en valor el coratge de les respostes”, ha comentat Balmón. “Front a les promeses polítiques, respostes polítiques”.
Per fer front a tots aquests reptes, l’alcalde de Cornellà apunta que: “formem part d’un ecosistema metropolità molt potent on l’estabilitat es necessària; vivim en una societat en transformació on l’extraordinari és preservar el dia a dia i tenir unes bases sòlides”. En el mateix sentit, ha destacat que l’AMB sempre s’ha anticipat als canvis i “han treballat sense fer soroll”.
En relació a la sequera, Balmón aposta per la regeneració de l’aigua amb l’objectiu de no dependre de la climatologia, afirmant que actualment l’àrea metropolitana s’abasteix en un 25% d’aigua regenerada, és a dir, d’aigua depurada a la que s’aplica un tractament addicional per ser emprada de nou en diversos usos.
Per últim, Antonio Balmón indica que els dos grans acords prioritaris per impulsar aquesta legislatura son: un gran acord en polítiques d’habitatge on “parlarem amb tothom per definir la política d’habitatge i parlar sobre què podem fer i aportar cadascun”. A més, també s’ha referit a altre gran acord sobre una mobilitat pública i sostenible: “compartim la diagnosi del problema, tots volem el mateix; per tant, hem de crear espais per l’acord i incorporar al sector privat a la nostra gestió”.
Fer metròpoli
Aquest cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, desenvolupa les ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
Per aquest cicle de conferències ja hi ha passat ponents com Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona; Josep Acebillo, exarquitecte en cap de Barcelona; Llum Delàs, presidenta de la Fundació Roure; Vicente Guallart, arquitecte, urbanista i investigador; Isabel Vidal, directora General del Grupo Focus i presidenta de ADETCA; Salvador Rueda, president de la Fundació Ecologia Urbana i Territorial i fundador i director de l’Agència d’ecologia Urbana de Barcelona; o Cristina Colom, experta en humanisme tecnològic.
Comments are closed.