El 4 d’octubre passat, es va realitzar una trobada amb professionals de la prevenció per presentar el catàleg “Pensament innovador en seguretat”. L’esdeveniment es va realitzar en el marc d’un esmorzar que va emular el tradicional vernissatge (en francès, literalment, envernissat), terme encunyat per definir la visita prèvia que es feia abans d’inaugurar una nova col·lecció, on se servia un petit refrigeri i els assistents podien fer una visita guiada i relaxada a l’exposició de manera exclusiva.
Seguint aquesta tradició, es va fer una presentació breu de l’eina «Pensament innovador en seguretat: nous enfocaments en la gestió de la seguretat i la salut laboral» i a continuació una exposició de la col·lecció de fitxes. Per fer-ho de manera interactiva, es va organitzar una visita guiada pels continguts en forma de catàleg. Així, durant l’esmorzar es va poder fer un recorregut guiat per les tendències més innovadores en seguretat i descobrir com aquests nous enfocaments poden ajudar a evolucionar la gestió preventiva.
Presentació
Visita pels continguts del catàleg
1. Només ens fan cas quan ja hi ha hagut danys?
Parar atenció a la seguretat només quan s’han produït danys és un signe de reactivitat i manca de maduresa de la nostra Cultura de Seguretat. En aquest primer vídeo ens apropem al concepte de Cultura de Seguretat i analitzem com podem millorar-la.
2. Les persones no segueixen els procediments, encara que siguin clars i segurs?
Amb aquest vídeo ens endinsem a l’Enginyeria de la Resiliència, una teoria que ens ajudarà a comprendre per què les desviacions de la norma no sempre han de ser vistes com un error, sinó que poden ser un reflex de la capacitat d’adaptació de l’organització.
3. L’organització només aprèn del que “surt malament”?
Aprendre únicament dels errors fa que es perdin infinitat d’oportunitats per millorar. En aquesta idea es basa Safety II, que proposa una visió alternativa de la seguretat centrada a deixar enrere la persecució de l’error i el control del comportament per a prestar més atenció a les bones pràctiques i innovacions.
4. La plantilla no reporta els incidents per por de les conseqüències?
L’ocultació d’informació crítica per a la seguretat i els accidents que mai no es notifiquen són grans problemes als què s’enfronten moltes organitzacions. Al següent vídeo t’expliquem com la Cultura Justa ens pot ajudar a abordar aquest problema a través de la confiança i la gestió de l’error.
5. La burocratització absorbeix massa recursos?
Quantes de les accions que fem en nom de la seguretat aporten realment valor a la seguretat? A aquest problema intenten donar solució els autors de “Desordre en seguretat”, un model innovador que planteja alternatives per poder reduir el “desordre” eliminant o modificant aquelles tasques que no aportin veritable valor a la seguretat.
6. Es continua pensant que les persones són el problema i no la solució?
Tot i que la tendència tradicional en seguretat s’ha centrat a culpar les persones dels errors, per a la Filosofia HOP la solució passa per posar les persones al centre, dissenyant sistemes adaptats a les persones i tolerants als errors. Per això, planteja cinc principis que resumeixen la seva Filosofia, i que t’expliquem en aquest vídeo.
7. De la teoría a la práctica
Per tancar aquesta visita guiada pel catàleg, oferim una petita reflexió sobre la nostra experiència portant a la pràctica totes aquestes teories innovadores. I a tu, t’interessa?
Conclusions i cloenda de la jornada
Documentació de la jornada
Pensament innovador en seguretat i salut. Nous enfocaments en la gestió de la seguretat i la salut laboral.
Aquesta guia, editada l’any 2022 per Foment del Treball, pretén oferir una informació sintètica i senzilla sobre una sèrie de propostes innovadores en seguretat, que s’han formulat en les darreres dècades des del pensament científic, per tractar de donar resposta a determinats desajustos detectats a la pràctica professional de la seguretat.
Comments are closed.