- La patronal insta les parts implicades a la reflexió i a treballar per un acord de consens, sobre la base de la concertació social, que faciliti l’oferta de pràctiques per part d’empreses i institucions.
- El document presentat, sense el consens necessari posa en risc real l’oferta de pràctiques i titulacions de més d’un milió d’estudiants i com a conseqüència una greu regressió social.
Foment del Treball lamenta l’acord bilateral entre el Ministeri de Treball i els sindicats respecte a l’Estatut del Becari i reclama la retirada de la regulació proposada. La patronal insta les parts implicades a la reflexió i a treballar per un acord de consens, sobre la base de la concertació social, que faciliti l’oferta de pràctiques per part d’empreses i institucions.
Sense entrar en profunditat en el text, des de Foment del Treball entenem que:
- S’ha faltat a la forma, trencant de manera unilateral el valor de la negociació i la concertació, base de la pau i progrés social.
- Es falta greument en el fons, en la desconfiança de l’ocupador (empresari), que se substancia en les declaracions dels signants, quan s’afirma un suposat “nínxol de frau laboral”. Només falta veure el règim sancionador recollit en la disposició addicional quarta, especialment l’apartat e) quan tipifiquen les transgressions, amb multes de fins a 225.000€. Quantes pimes suportarien aquesta sanció? Quantes empreses i entitats, fins i tot públiques, estaran disposades a assumir el risc?
- I sembla una declaració electoralista, donades les dates en què es comunica, amb les Corts dissoltes i com a conseqüència, sense el debat parlamentari que exigeix el que es pretén regular i la transcendència social que té per a la carrera professional i inserció laboral de les persones i la competitivitat de les empreses.
El president de la Comissió de Formació de Foment, Manuel Rosillo, recorda que ja va generar alarma en els actors clau per a l’oferta de pràctiques el decret recollit en la reforma de les pensions, RD 2/2023, que en l’addicional cinquantena segona i amb efectes d’1 d’octubre del 2023, obliga a la inclusió en el règim de la Seguretat Social als alumnes que realitzin pràctiques de caràcter formatiu i acadèmic, per la qual cosa tots els becaris hauran de cotitzar, independentment que les pràctiques siguin remunerades o no. “Entre altres detalls responsabilitzen a l’empresa o en defecte d’això, al centre educatiu o de formació a la tramitació i abonament de les quotes corresponents, la qual cosa representa un augment de tràmits administratius i a conseqüència de recursos administratius i de costos associats, que com a mínim, representarà un fre a l’oferta de pràctiques en empreses o institucions. En algun cas la no oferta de pràctiques”.
Amb aquest acord bilateral per part de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els sindicats, en el qual regulen el sistema de beques per a la formació pràctica no laboral, “deixen fora després de més d’un any de negociació a empresaris i universitats, i deixant al marge a la comunitat educativa en el seu conjunt. A això, cal sumar l’estupefacció del Ministeri d’Educació i d’Universitats, sol·licitant una moratòria per la impossibilitat de la seva aplicació”, assenyala Rosillo.
El document presentat, sense el consens necessari i sobre la base de les consideracions anteriors posa en risc real l’oferta de pràctiques i titulacions de més d’un milió d’estudiants i com a conseqüència una greu regressió social.
Situació Formació DUAL
La Llei 3/2022 d’Ordenació d’integració de la Formació Professional, que amb matisos, va comptar amb un ampli consens social, estableix en el capítol segon i més en concret en l’article 65.1 , “Totes les ofertes de formació professional de grau C, D i en el seu cas, E, conduents a l’expedició d’un Certificat de Professionalitat, un títol de formació professional, un títol d’especialista o un màster de formació professional, s’efectuaran amb caràcter DUAL, baix, un de règims d’oferta, ben general, ben intensiva”.
Estableix que la DUAL general, manca de caràcter laboral, no genera vinculació contractual, considerant-se les ajudes al transport o un altre tipus d’ajudes en aquest període formatiu en l’empresa.
D’altra banda, la DUAL intensiva, la relació contractual es formalitzarà mitjançant un contracte laboral de formació, si bé en la transitòria cinquena s’habilita un període transitori fins a 31 de desembre del 2028 per a la transició de beca a contracte per a la formació.
Planteja un ambiciós objectiu, passar d’una oferta actual del 5% de formació professional DUAL, després d’una dècada des del seu inici, a un 100% en el període 2023-2026, segons estableix el calendari d’implantació a través del RD 278/2023.
L’abast de l’objectiu suposa en si mateix un repte que el temps dirà si és assumible, ara bé, sense la complicitat de l’empresa no serà possible. Una complicitat que suposa simplificació administrativa, seguretat jurídica i costos raonables sobre la base d’una lleial concertació social de les parts implicades.
D’altra banda, la Llei orgànica 2/2023 de 22 de març, del sistema universitari, en línia amb la de formació professional, aposta clarament per establir una major relació amb el sistema productiu, potenciant, entre altres, els títols de “esment DUAL”, així com les pràctiques extracurriculars com a elements clau per a la vinculació amb l’empresa, facilitar l’experiència professional i com a conseqüència l’ocupabilitat de qualitat.
Comments are closed.