- ENVALORA és el nou Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) liderat i recolzat per la indústria que permetrà a les empreses envasadores complir l’obligació legal d’organitzar i finançar la gestió dels residus d’envasos industrials i comercials que posen al mercat.
- La jornada la ha inaugurat Josep Simó, director d’àrea d’infraestructures de l’ Agència de Residus de Catalunya, Joan Roget , vicepresident de Foment i president de Fedequim, i Marcelo Miranda, president d’ENVALORA.
- Durant la jornada s’han abordat temes molt rellevants, com ara les noves obligacions i responsabilitats legals de les empreses, els reptes futurs, els terminis legals i el paper fonamental que tenen les administracions, empreses i gestors per impulsar la circularitat.
Avui s’ha celebrat a Barcelona una jornada per presentar els avenços d’ENVALORA, el nou Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) per als envasos industrials i comercials, a les empreses catalanes.
ENVALORA ofereix una solució eficaç a les empreses que posen envasos industrials i comercials al mercat nacional i que a partir del 2025 hauran de responsabilitzar-se d’organitzar i finançar la gestió dels residus que es generin, que es coneix com a Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP).
Joan Roget , vicepresident de Foment i president de Fedequim, Josep Simó, director d’àrea d’infraestructures de l’ Agència de Residus de Catalunya i Marcelo Miranda, president d’ENVALORA, han inaugurat la jornada i han presentat el projecte ENVALORA als assistents.
Joan Roget ha destacat el compromís de la indústria, especialment la química, amb l’Economia Circular i la Sostenibilitat. I ha posat ENVALORA com a exemple d’una iniciativa proactiva de la indústria que ajuda les empreses a complir les seves noves obligacions legals.
Josep Simó ha manifestat durant la seva intervenció el suport institucional de l’ Agència de Residus de Catalunya a un projecte com a ENVALORA que està liderat per sectors industrials fonamentals per a Catalunya. També ha celebrat la creació d’un sistema com el d’ENVALORA que resoldrà una situació complexa per a les empreses que posen al mercat una gran varietat d’envasos. Ha ofert la col·laboració de l’Agència per resoldre les qüestions que vagin sorgint i ha animat les empreses a unir-se a un SCRAP com a ENVALORA per complir la nova legislació i impulsar l’economia circular i sostenible que millori el medi ambient.
Per la seva banda, Marcelo Miranda ha subratllat que l’objectiu d’ENVALORA és oferir un servei complet i integral a les empreses, basat en els principis de respecte del marc legal, l’eficiència i la transparència. Ha agraït comptar amb la col·laboració de tots els agents involucrats com l’administració pública, les empreses i els gestors. Més de 390 empreses, de les quals més de 130 són de Catalunya, ja s’han unit a ENVALORA i anima que se sumin més.
Tot seguit, Isabel Goyena, directora del projecte ENVALORA, ha exposat les noves obligacions del Reial decret 1055/2022 d’envasos i residus d’envasos per a les empreses envasadores. Els terminis són curts, ja que el SCRAP haurà d’estar operatiu el 2025 i les empreses que ja són a ENVALORA estan participant activament en el disseny del sistema. També ha destacat que ENVALORA està proporcionant un servei d’assessorament a totes les empreses adherides sobre els terminis i la documentació requerida en l’obligació que han de complir d’inscripció i declaració d’envasos al registre de productors de producte.
El paper clau de les administracions, les empreses i els gestors
Com a part de la jornada, també s’ha organitzat una taula rodona moderada per Martí Puig – president de la Comissió de Medi Ambient de FedeQuim – i amb representants de les administracions, les empreses i els gestors d’envasos, com ara: Jordi Picas, cap del departament de gestió d’infraestructures de l’ Agència de Residus de Catalunya , David Aranda , Membre del Grup de Treball d’Envasos d’AECQ i Responsable d’Envasos i Gestió Logística de BARCELONESA , Daniel Campo, director comercial de BASF Iberia , Jose Mª Plana, director tècnic de Quimidroga, Marta Casals, gerent d’ODYLSA i Victoria Ferrer, directora general del Gremi de Recuperació de Catalunya.
Els ponents han destacat els desafiaments que comporta el Decret 1055/2022 dʻenvasos i residus dʻenvasos i la revolució que suposa la seva implementació, tant per a les administracions, com per a les empreses que posen envasos comercials i industrials al mercat i els gestors de residus. Tanmateix, s’ha esmentat diverses vegades la dificultat per posar en marxa sistemes de manera individual i eficient, la complexitat dels envasos i la gran inversió de recursos que es generen. També s’ha advertit que moltes empreses encara no tenen consciència que són productors de producte i que, per tant, han de complir la nova legislació.
Les empreses que ja formen part d’Envalora han assenyalat que es busca crear un sistema eficaç, senzill i econòmic que faciliti assessorament tècnic i sigui rigorós. Com més massa crítica i més empreses s’uneixin, més eficàcia s’assolirà. Per part seva, els gestors de residus consideren que el nou marc legal és un gran repte i ENVALORA és una bona manera de vehicular tota la informació sobre els residus d’envasos que ajuda tant empreses com gestors. Per aquestes i altres raons, els ponents conclouen que unir-se a un SCRAP com a ENVALORA, creat i definit per la indústria per a la indústria, és la millor opció per donar compliment a les noves obligacions de la RAP i aconseguir assessorament en altres obligacions com la de la inscripció i declaració al registre de productors de producte.
La jornada ha acabat amb la intervenció de Salvador Sedó, director de Desenvolupament Sostenible de Foment del Treball , que ha posat en valor la col·laboració entre empreses i administracions.
Comments are closed.