- Avui s’ha presentat el II Informe de RethinkBCN, “Repensar la Metròpoli. El repte Metropolità” amb totes les aportacions realitzades al 2022 i que té com a objectiu contribuir al debat públic sobre el model de ciutat al qual la societat aspira.
- Tots els experts que han col·laborat en el cicle coincideixen en el fet que hi ha una sèrie de problemàtiques de les ciutats que s’haurien d’afrontar a escala metropolitana, com ara l’habitatge, la seguretat, la lluita contra les desigualtats, el mercat laboral, la mobilitat, l’energia o les zones verdes.
- Després de la presentació de l’informe, la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs, i l’arquitecte Vicente Guallart, han mantingut un diàleg sobre el tercer sector i la manca d’habitatge públic.
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball ha presentat avui el II Informe ‘Repensar la metròpoli. El repte metropolità’. Es tracta de la segona publicació elaborada per RethinkBCN que busca recollir els punts de vista dels diferents autors que han passat pel darrer cicle Fer Metròpoli el 2022 i que reflexionen sobre els reptes que té ara la metròpoli per contribuir al progrés econòmic, social i cultural del país.
Una de les conclusions de l’informe, segons coincideixen tots els experts que hi ha participat, és que hi ha una sèrie de problemàtiques de les ciutats que és millor afrontar-les a escala metropolitana. Aquests són problemes com ara l’habitatge, la seguretat, la lluita contra les desigualtats, l’ús responsable del potencial de la tecnologia, la formació, el mercat laboral, la mobilitat, l’energia o les zones verdes.
La presentació de l’informe, a càrrec del director de Rethink Barcelona, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, Fèlix Riera, ha remarcat els principals reptes i oportunitats que cal abordar per aconseguir que la gestió metropolitana sigui considerada imprescindible per als ciutadans en el seu dia a dia.
Els grans reptes metropolitans
En primer lloc, cal definir noves àrees de centralitat, ja que impulsar un desenvolupament adequat de la metròpoli implica evolucionar cap al model de la descentralització, col·locant un equipament o esdeveniment fora de la ciutat de Barcelona, per generar noves centralitats. En segon lloc, s’ha de desenvolupar les infraestructures que són claus per a tota la regió metropolitana, com són l’aeroport, el transport de Rodalies, el Port de Barcelona o les infraestructures tecnològiques. I per finalment, el tercer gran repte és l’impuls de l’economia a la Regió metropolitana apostant per projectes empresarials dirigits al desenvolupament d’infraestructures tecnològiques, com són la infraestructura de cable submarí més gran del Mediterrani, que s’està construint a Sant Adrià de Besòs, o una estació d’aterratge d’alta capacitat a Barcelona.
L’informe també posa de relleu que la metròpoli és un repte multigeneracional que necessita la determinació de diferents generacions per afrontar un objectiu comú. De fet, una de les causes més compartides per diferents generacions ha estat contribuir a propiciar una millora constant de Barcelona. “La realitat metropolitana es el resultat del procés de molta gent, de diferents generacions, que creu que aquest és el camí a seguir des de el punt de vista de ciutat” ha explicat Riera.
L’habitatge públic, un repte metropolità que passa per a col·laboració publicoprivada
Un cop presentat l’informe per Fèlix Riera, s’ha portat a terme el diàleg El repte metropolità, entre la Presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs i Vicente Guallart, arquitecte i Director de Guallart Architects, Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya. Durant la conversa s’ha posat de manifest les necessitats del tercer sector i en especial la necessitat d’habitatge accessible. Tots dos han coincidit a assenyalar que “la manca d’habitatge públic és un problema estructural que només es pot combatre amb la col·laboració publicoprivada”.
Segons ha explicat Llum Delàs “no només fan falta habitatges, ens calen habitatges dignes i no és digne que moltes persones de diferents cultures visquin en un pis compartit, ni que es lloguin habitacions, això no és un habitatge en condicions, és només un sostre perquè no estiguin al carrer.” Per la seva banda, Vicente Guallart ha afirmat que “el repte que tenim és fer habitatges de qualitat, que respectin el medi ambient, que siguin eficients energèticament, però també que facin ciutat, perquè abans per l’herència de la industrialització es construïen caixes en barris apartats que fomenten la marginalitat i l’exclusió i no creen entorns de ciutat”.
Cicles ‘Fer metròpoli’
La presentació del II Informe ‘Repensar la metròpoli. El repte metropolità” és el resultat de les aportacions realitzades durant el 2022 per diferents experts en un seguit de ponències, articles i trobades que han permès posar en relleu el fet metropolita. Mitjançant la participació dels principals actors de la metròpoli de Barcelona, RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha abordat el reptes i oportunitats pel desenvolupament de la regió metropolitana i per fer-la més visible a la ciutadania. Tots els ponents consideren la metròpoli com el lloc per a impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis pels ciutadans.
Peu de foto (d’esquerra a dreta): Àngel Simón, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, Vicente Guallart, arquitecte, Llum Delàs, presidenta de la Fundació Roure, Javier Godó, Comte de Godó, Fèlix Riera, director de Rethink Barcelona, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment, Gloria Marín, periodista i Josep Sanchez Llibre, president de Foment del Treball.
Comments are closed.