- António Costa Silva: “Portugal i Catalunya podem ser líders en camps com les transicions energètica i digital”.
Foment del Treball ha acollit una trobada hispano-portuguesa organitzada conjuntament amb la Cámara de Comercio Hispano Portuguesa i el Consolat General de Portugal a Barcelona sota el títol Portugal: oportunitat per a l’empresa catalana, per abordar els reptes que comparteixen totes dues economies i ecosistemes empresarials. El president de Foment, Josep Sánchez Libre, ha recordat que “les relacions bilaterals entre Catalunya i Portugal han estat històricament bones, basades en una llarga tradició d’intercanvi cultural, econòmic i social” i ha assegurat que “aquesta és una col·laboració que només pot anar a més”. El líder patronal ha exposat que totes dues economies comparteixen un destí comú europeu, “on tenim l’oportunitat de col·laborar per defensar els legítims interessos de les nostres societats i empreses, com hem realitzat amb l’excepció ibèrica”. En aquest sentit també s’ha referit al futur desenvolupament de la connexió d’hidrogen BarMar entre Barcelona i Marsella, que ha d’unir la península amb el repte d’Europa i contribuir a la seguretat energètica europea.
El ministre d’Economia i de la Mar de Portugal, professor António Costa Silva, ha assegurat que “Portugal i Catalunya hem de reforçar la nostra cooperació per poder ser líders en camps com les transicions energètica i digital”. El professor Costa ha indicat que “el comerç és motor de canvi i innovació econòmica”, al qual cal afegir la innovació com a element catalitzador. A més, el ministre portuguès ha volgut llançar un missatge positiu sobre la robustesa de l’economia del seu país aportant dades molt interessants sobre l’increment del PIB o el creixement de la indústria microelectrònica, que conjuntament amb la transició energètica i el posicionament estratègic a nivell geopolític són alguns dels reptes que ha destacat.
Sobre reptes i oportunitats el president Sánchez Llibre ha subratllat que “tenim una oportunitat única en aquesta generació, els fons Next Generation; Espanya i Portugal tenen un gran potencial de creixement econòmic que hem de saber utilitzar, més encara si col·laborem en projectes d’interès mutu que ens permetin assimilar el gran potencial que aquests fons ens proporcionen”.
El líder de la patronal catalana ha agregat que en l’actualitat, les relacions entre Catalunya i Portugal s’han intensificat en l’àmbit econòmic, amb un important flux d’inversions i negocis entre totes dues parts. Portugal és el vuitè soci comercial de Catalunya, mentre que Catalunya és el cinquè soci comercial de Portugal. A més, les dues parts treballen en projectes conjunts en àrees com la innovació, la tecnologia i el turisme.
Sánchez Llibre ha manifestat “l’admiració davant les grans transformacions que Portugal ha efectuat en innovació en els últims anys”. Per al dirigent patronal es tracta “d’un model econòmic assentat en la certesa que només apostant per la tecnologia i la innovació, les nostres empreses, les nostres societats, el nostre model social europeu, podrà ser competitiu en el món globalitzat, assegurant d’aquesta manera un creixement econòmic i social inclusiu envers els nostres ciutadans”.
Portugal, que com Catalunya compta amb un fort component de pimes, ha fet un canvi impressionant quant a innovació, gràcies a la seva aposta decidida per l’economia digital. Sens dubte, la important cooperació publicoprivada i les actuacions per atreure i retenir talent han permès a Portugal ser un país atractiu per desenvolupar projectes gràcies a les sinergies existents i les facilitats que ofereix.
També han participat a l’acte el president de la Cámara de Comercio Hispano Portuguesa, Antonio Calçada De Sá, i l’ambaixador de Portugal a Espanya, João Mira Gomes.
Comments are closed.