- L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i la secretària d’Estat de Formació Professional, Clara Sanz.
El II Congrés Internacional de la Formació Professional de Catalunya ha conclòs amb el compromís del Govern de la Generalitat, el Govern espanyol i els agents econòmics i socials més representatius de Catalunya de situar la Formació Professional com a eix prioritari per al creixement econòmic, social i sostenible del país. En aquest sentit, s’ha acordat desplegar els elements claus que actuen com a les palanques reals de l’FP, com l’orientació, la prospecció, la innovació o el treball en xarxa, tot prenent les decisions necessàries per fer-ho possible. Sota el títol “Un sistema formatiu per a la societat” i en el marc de la European Vocational Skills Week de la Unió Europea, l’acte s’ha celebrat al Palau de Pedralbes i ha comptat amb la participació presencial de més de 200 persones de l’àmbit de l’economia, l’empresa i l’educació i més d’un miler de forma telemàtica.
A l’inici de la cloenda de la jornada, Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, ha remarcat que “volem transformar el sistema productiu del país” i per aconseguir-ho “cal potenciar l’FP, per oferir noves oportunitats laborals i fer les empreses catalanes més competitives”. “Aquest és un objectiu prioritari del Govern i un repte compartit amb els agents socials”, ha assenyalat abans de recordar que recentment s’ha presentat una nova oferta d’FP integrada, la qual suposa un nou model de FP per a Catalunya amb “una nova FP connectada amb el territori i el teixit productiu, que ha d’esdevenir una eina per a la competitivitat, l’equitat i la inclusió laboral”. “Hem de ser valents a l’hora de prendre decisions per adaptar-nos als canvis, amb sentit comú a l’hora d’ajustar l’oferta formativa amb mesures bones per a l’alumnat”, ha defensat.
Seguidament, Josep González-Cambray, conseller d’Educació, ha defensat fer “una aposta per l’FP del futur amb la vocació de posar-nos d’acord a través d’una metodologia 365 i amb l’actual planificació” per donar la resposta més adequada a les necessitats formatives, tot enfortint el sistema de Formació Professional. També ha destacat que des del Govern treballen “al costat del SOC per planificar l’oferta integral i solucionant els dèficits del mercat de treball”, tot donant resposta a la necessitat de més places amb un increment de l’oferta.
Per part seva, Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats ha posat de manifest la necessitat de l’FP, tot assenyalant que “la col·laboració amb el món universitari i les empreses és fonamental per donar formació continua al llarg de la vida de les persones treballadores”. En aquest sentit, ha apuntat que cal augmentar el nivell de formació continua als cicles formatius i graus universitaris i ha insistit que això es farà a través del grup de treball creat específicament per dissenyar i establir criteris, amb flexibilitat, consens i col·laboració per “aconseguir el repte d’enfortir el vincle de l’FP amb la societat”.
Antoni Cañete, president de PIMEC, ha fet manifestat que l’evolució del nivell formatiu a Catalunya no progressa adequadament en els darrers 6 anys: “S’ha reduït la proporció de persones amb formació a nivell baix (-6,5%), però aquesta reducció ha repercutit molt poc en la proporció de persones de nivell intermig (+0,9%) en benefici de la formació superior que ha crescut en excés (+5,6%)”. Per això, ha constatat que “les pimes demanen més FP davant elements com la digitalització o la indústria 4.0, fet pel qual hem de focalitzar les nostres polítiques actives i passives”. Cañete també ha explicat que al segle XX van créixer exponencialment la productivitat, l’ocupació i els salaris, mentre que al segle XXI aquest creixement no ha estat una constant, tot patint una davallada del ritme i del creixement de l’ocupació: “És un canvi de paradigma al qual hem de fer front, apostant pel coneixement i la formació i donant un gir de tendència a la gràfica”.
En la seva intervenció, Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya ha destacat que aquest segon congrés “és una refermació del compromís de la societat civil i del conjunt de les administracions per donar-li recorregut al que van ser les primeres decisions del primer congrés i que s’han traslladat a diferents mesures establertes en el marc de la governança de l’FP amb un concepte integral”. Així mateix, ha dit que “no podem desaprofitar la oportunitat que són tots els fons europeus per a la millora de la formació dels treballadors i les treballadores i per impulsar el canvi necessari del model productiu”. “Cap persona treballadora no es pot quedar enrere, hem de garantir el concepte de la transició justa, adaptant les competències i millorant les condicions individuals, de cohesió social i de competitivitat econòmica amb el conjunt del país”, ha conclòs.
A continuació, Camil Ros, secretari general d’UGT Catalunya ha manifestat que, “des del segle passat amb el Pacte per l’Ocupació de Catalunya, s’han fet moltes accions estratègiques per l’FP amb els diferents governs, però anem millorant molt poc a poc”. A més, ha assegurat que “cal capacitat de mirar aquestes dades i apujar els salaris per aconseguir un equilibri de la remuneració amb els perfils qualificats, tot evitant la fuga de talent. Això ho aconseguirem amb una focalització de les necessitats formatives i d’ocupació, en els àmbits públic i privat”. Finalment, ha recordat que la reforma laboral ha donat un marc de legislació en matèria de contractació i, per això, considera que caldrà veure com això es pot aprofundir des dels convenis col·lectius.
En el seu discurs, David Tornos, secretari general de Foment del Treball ha lamentat el moment de crisi actual, el qual afecta a tots els sectors i territoris: “Necessitem formació de qualitat per reduir les xifres d’atur; és una paradoxa que amb aquestes xifres de desocupats les empreses no trobin perfils pel desajust entre oferta i demanda”. “La nova llei d’FP ha de ser una eina real per produir els canvis necessaris en l’àmbit de la formació, esperem que el Ministeri faci una governança correcta”, ha dit abans de constatar noves competències com la digitalització i la robòtica, que fan emergir nous llocs de treball. “També hem d’evitar la desigualtat de gènere en alguns sectors, crear mecanismes de vinculació i coordinació amb les empreses i seguir treballar per alinear-nos a les necessitats del mercat de treball”, ha matisat.
El congrés, que compta amb la col·laboració de Diplocat i el patrocini de CaixaBank-Dualitza, també ha comptat amb la ponència internacional sobre l’FP a Europa per part de Ramona David, coordinadora de l’àrea “Learning and Employability” del departament VET Skills del CEDEFOP. Per parlar de les pràctiques a nivell europeu, hi han participat diferents ponents internacionals: Charlotte Romlund, consultora del Ministeri d’Educació del Govern danès, Isabelle Le Mouillour, cap d’Àrea 3.1 VET en Comparativa Internacional, Recerca i Monitoratge de l’Institut Federal per a l’Educació i la Formació Professional, i Rory O’Sullivan, principal of Killester and Marino College of Further Education. També s’han fet dos debats sobre els reptes, perspectives i impacte de la FP en el mercat de treball, a través de dues taules rodones, que comptaran amb les intervencions de Fabián Mohedano, president executiu de l’Agència FPCAT, Ariadna Rectoret, directora del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, Àngel Miguel, director general de Formació Professional, i Juanjo Torres, director de Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, entre altres personalitats.
Comments are closed.