- Foment expressa el seu temor que l’informe dels experts sigui una excusa per pujar impostos i mostra el seu desacord.
- La no eliminació de l’Impost de Patrimoni és una estratègia per fer una LOAPA en matèria tributària a les CCAA.
- Cada dia que passa és més urgent una profunda reforma de l’administració pública per guanyar eficiència i evitar duplicitats. No es pot estar constantment demanant esforços a la societat sense abans avaluar l’eficiència de la despesa pública.
- Foment destaca que les propostes fiscals recollides en el seu Llibre Verd concorden més amb la realitat econòmica d’Espanya.
Foment del Treball manifesta la seva decepció per les propostes contingudes en el Llibre Blanc per a la Reforma Tributària, lliurat ahir al Ministeri d’Hisenda del Govern d’Espanya. Sense perjudici de la deguda consideració a l’alta qualificació dels integrants del Comitè de persones expertes que l’ha elaborat, i sent conscient de la finalitat expressa i límits fixats en l’encàrrec realitzat al Comitè per la ministra d’Hisenda, Foment ha d’expressar el seu desacord amb moltes de les propostes realitzades en aquest.
És clarament inconsistent:
- Donar suport a l’harmonització i coordinació fiscal en l’àmbit tributari i mantenir l’Impost sobre el Patrimoni, inexistent en la resta dels països de la Unió Europea. Fins i tot el propi Llibre blanc reconeix que la supressió de l’Impost de Patrimoni i l’Impost de Successions i Donacions “és possible”. L’existència d’una imposició patrimonial penalitza l’estalvi, especialment greu en períodes impositius amb tipus d’interès baixos, i pot arribar a ser confiscatori, implica l’encariment del cost de capital de les empreses, i la seva consegüent penalització sobre la inversió, la productivitat, i el creixement econòmic.
- Reconèixer l’autonomia fiscal de les Comunitats Autònomes, i proposar l’establiment de límits mínims i màxims per a “harmonitzar-la”. Foment considera que la no eliminació de l’Impost de Patrimoni és una estratègia per fer una LOAPA en matèria tributària a les CCAA.
- Advocar per l’eliminació de la tributació conjunta, la qual cosa suposa un desconeixement que la capacitat econòmica correspon a la unitat familiar (com es reconeix en el Llibre blanc quan es parla de “capacitat econòmica de les llars”), i no als seus subjectes individuals; resulta contrària a l’equitat horitzontal, i només té sentit justificar-se en el compliment del previ mandat governamental.
Foment del Treball mostra també la seva disconformitat amb alguns dels fonaments de l’informe per la seva clara incoherència.
La clara opció ideològica que realitza en favor d’incrementar encara més la progressivitat del sistema tributari, fonamentant-lo en l’article 31 de la Constitució, contrasta amb l’ominós silenci sobre el mandat d’aquest mateix precepte constitucional sobre que la despesa pública ha de respondre als criteris d’eficàcia i economia.
El sistema tributari proposat no va dirigit a impulsar el creixement econòmic, l’economia productiva i la creació de llocs de treball. Aquests condicionants econòmics només es tenen en compte per sol·licitar que no s’apliqui de manera immediata, i que s’esperi que l’economia espanyola s’hagi recuperat dels efectes de la crisi del 2008 i de la COVID. El que suposa el reconeixement que la proposta és clarament antieconòmica i va dirigida al fet que els qui ja paguen paguin més. Les empreses i les famílies no poden suportar més pressió fiscal.
El seu punt de partida, com s’afirma en la primera línia del seu resum executiu, és el següent: “Qualsevol sistema tributari ha d’anar de la mà de les necessitats de despesa pública expressades pels ciutadans a través de les institucions democràtiques”. Aquest principi, que no és objecte de matisació en el Llibre blanc, posa de manifest l’exclusiva finalitat recaptatòria de les propostes i dibuixa un sistema tributari que pot acabar comprometent l’economia del país. Per això, Foment expressa el seu temor que l’informe dels experts sigui una excusa per pujar impostos i mostra el seu desacord.
Per contra, Foment vol ressaltar alguns elements valuosos aportats en el Llibre Blanc, sobretot per a l’anàlisi, i alguns també en l’àmbit de les propostes, com el reconeixement d’un ampli percentatge d’economia submergida que degrada les bases tributàries, i que explica que la tributació a Espanya sobre el PIB estigui teòricament per sota de la mitjana europea. La necessitat de seguretat jurídica (amb la proposta de reducció del termini de contestació a les consultes tributàries), així com la necessitat de millora de les relacions entre l’AEAT i el contribuent, incentivant les actes amb acords i els mitjans alternatius de solució de conflictes.
En aquest sentit, Foment insisteix que cada dia que passa és més urgent una profunda reforma de l’administració pública per guanyar eficiència i evitar duplicitats. No es pot estar constantment demanant esforços a la societat sense abans avaluar l’eficiència de la despesa pública.
Comments are closed.