- Respecte al IV Pla general del Sistema de Formació i Qualificacions Professionals 2021-2023, des de Foment s’ha demanat que la Permanent de la Comissió Rectora faci un seguiment, al menys, semestral.
- La patronal es mostra esperançat amb la proposta de criteris de planificació de l’oferta de formació professional FPCAT 365, a falta de veure els resultats, en què pot ser la manera de treballar el triangle prospecció-orientació-planificació i espera que es tradueixi en un avenç quantitatiu i qualitatiu.
- Pel que fa als centres integrats reafirma la necessitat que el Decret sigui concertat ja que són la pedra angular del Sistema i són els que han de traslladar els serveis bàsics a les persones i les empreses.
Foment del Treball ha participar a la V sessió del Ple de la Comissió Rectora del Sistema del Formació i Qualificació Professionals de Catalunya celebrada avui. Per part de la patronal catalana ha assistit presencialment el president de la Comissió de Formació, Manuel Rosillo, i telematicament el director del l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals, César Sánchez, i la responsable del Departament de Coneixement i FP, Iris Molina. La reunió del Ple s’ha dividit en quatre blocs.
En el primer s’ha presentat la Memòria del Sistema FPCAT 2021 i la informació sobre l’aprovació del Govern de la Generalitat del IV Pla general del Sistema de Formació i Qualificacions Professionals 2021-2023. Tots el agents socials han començat les seves intervencions incidint en la necessitat de passar dels consensos escrits i el diàleg permanent a l’acció.
Respecte al IV Pla general del Sistema de Formació i Qualificacions Professionals 2021-2023, des de Foment s’ha demanat que la Permanent de la Comissió Rectora faci un seguiment, al menys, semestral i que seria adient utilitzar un servei extern d’auditoria que realitzi la feina de recollida i presentació de les dades per tal de corregir el més aviat possible les desviacions que es puguin produir.
En el segon s’han presentat i aprovat els documents relatius als processos d’acreditació de competències professionals: document de bases del model català d’avaluació i acreditació de competències professionals, resultats del Pla de transició d’acreditació de competències professionals 2021, II Pla d’Acreditació i Qualificació Professionals 2022-2024.
El Govern ha comunicat que justament avui s’ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ per la qual s’estableix i s’inicia el servei d’acreditació de competències professionals, mitjançant el qual s’acrediten les competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o la formació no reconeguda oficialment. S’esperen fer 200.000 acreditacions en tres anys mitjançant un servei obert, 365 dies a l’any i gratuït al 100%.
Foment celebra l’establiment d’un servei permanent i estable i que no depengui de convocatòries. Valora els resultats obtinguts que han estat positius sense oblidar que hi ha hagut recursos afegits. Mostra preocupació per què passarà quan aquests recursos s’acabin, com es continuarà el servei permanent. D’altra banda, considera que per veure resultats positius en aquest àmbit, ha d’haver-hi un canvi cultural que encara no s’ha acabat de produir i que no es donarà del tot, fins que no s’impliqui als sectors productius. Per últim, cal una plataforma informàtica de manera urgent que estalviarà temps als processos i una necessitat peremptòria de que les persones que s’hi presentin i no acreditin una qualificació sencera puguin assolir-la mitjançant accions de formació en el menor temps possible.
En el tercer, s’han presentat i aprovat els criteris orientatius per a l’impuls del decret de centres de formació professional integrada i la Proposta de criteris de planificació de l’oferta de formació professional FPCAT 365.
Foment es mostra esperançat amb la proposta de criteris de planificació de l’oferta de formació professional FPCAT 365, a falta de veure els resultats, en què pot ser la manera de treballar el triangle prospecció-orientació-planificació i espera que es tradueixi en un avenç quantitatiu i qualitatiu. Espera també que amb les mesures preses per cobrir la demanada de formació professional no es torni a repetir la situació de manca de places de l’any anterior i ha ofert al conseller que compti també amb la iniciativa privada que està per sumar.
Pel que fa als centres integrats reafirma la necessitat que el Decret sigui concertat ja que són la pedra angular del Sistema i són els que han de traslladar els serveis bàsics a les persones i les empreses. Hi ha centres excel·lents públics i privats i hem de ser capaços de donar-los els recursos perquè puguin complir l’objectiu que li demanen, aterrar els serveis bàsics del Sistema.
En el quart bloc, s’han presentat els Sectors FPCAT que encara s’estan treballant i que pretenen agrupar les famílies professionals per sectors per tenir una proposta d’organització per la prospecció, orientació, consells sectorials, etc. S’ha presentat i aprovat el programa anual de gestió de l’Agència FPCAT 2022 i s’ha presentat el calendari de concertació febrer-juliol 2022.
Foment s’ha posat a disposició de la Comissió Rectora per continuar treballant en la línia de la concertació com fins al moment.
Comissió Rectora del Sistema del Formació i Qualificació Professionals de Catalunya
La Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals és l’òrgan rector de planificació estratègica i avaluació de les polítiques del sistema de formació i qualificació professionals.
Està presidida pel president de la Generalitat i la integren el president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, els departaments amb competències en formació professional del sistema educatiu i formació professional per a l’ocupació i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a Catalunya.
Comments are closed.