- Assumeix que la transició energètica comporta “tensions i volatilitat”, però el seu impacte en la pujada del preu afecta a tot Europa.
- Endesa proposa que l’ingrés percebut per les tecnologies subjectes al Recore, percebin en 2022 l’ingrés regulat previst (al voltant de 56 €/MWh) i els sobre ingressos del pool es traslladin als clients industrials.
- A Catalunya “és necessari i vital un gran consens per a facilitar la transició energètica”.
El Conseller Delegat d’Endesa, José D. Bogas Gálvez, ha mantingut avui una trobada privada amb empresaris convocats pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, a la seu de la institució on ha signat el Llibre d’Honor de la històrica patronal catalana, que enguany celebra el seu 250 aniversari. Bogas ha explicat com afronta Endesa l’increment dels preus del mercat majorista i ha reiterat que l’objectiu essencial és reduir emissions i descarbonizar l’economia. “La transició energètica comporta tensions i volatilitat, però el seu impacte en la pujada del preu elèctric majorista afecta a tots els països europeus”.
Endesa és ja l’empresa vertical integrada amb menys emissions en la península ibèrica i ha remarcat que a deu anys vista el 80% de la seva producció estarà lliure de CO2.
El conseller delegat d’Endesa ha afegit que en el pla 2024-2030 està previst fer créixer la potència instal·lada de fonts renovables fins aconseguir els 12.300MW, la qual cosa permetrà que a finals del 2024 el 92% de la producció peninsular d’Endesa estigui lliure d’emissions de CO₂. El segon pilar d’aquest pla és impulsar la digitalització de la xarxa.
Transició energètica. Propostes d’Endesa per contenir el preu
“La transició energètica portarà moments de tensió i de volatilitat. Estem vivint un d’ells ara. És el preu que hem de pagar per avançar i aconseguir un model energètic net, sostenible i assequible” ha explicat Bogas. No obstant això, ha remarcat que “la causa principal de l’increment dels preus del mercat majorista elèctric és l’escalada del preu del gas, i en molta menor mesura del CO₂. L’impacte de la pujada del preu elèctric majorista -ha afegit- afecta a tots els països europeus”.
Per contenir la pujada del preu majorista d’electricitat “és necessari prendre mesures per disminuir, encara que sigui de manera conjuntural, l’increment del preu del gas. Mesures d’aquest tipus reduirien automàticament el preu elèctric. No obstant això, la Comissió Europea no veu amb bons ulls aquest tipus d’iniciatives”, ha argumentat el CEO d’Endesa.
És per aquest motiu que Endesa ha proposat al Govern mesures concretes per assegurar que els industrials puguin disposar d’energia a un preu raonable. Una d’aquestes propostes essencials ha estat revisar l’ingrés percebut per les tecnologies subjectes al Recore, de manera que en 2022 percebin l’ingrés regulat previst (al voltant de 56 €/MWh) i els sobreingresos del pool es traslladin als clients industrials.
Respecte a Catalunya, i tenint en compte que la major part de la generació està basada en l’energia nuclear, José D. Bogas s’ha referit a l’informe del Col·legi d’Enginyers de Catalunya que assegura que per poder tancar les nuclears és necessari desplegar les renovables, reforçar el transport i la distribució. És necessari i vital un gran consens per facilitar la transició energètica”.
Comments are closed.