- Destaquen la necessitat que el Decret Llei del Govern sobre les renovables es pugui tramitar com a Projecte de Llei i demanen la compareixença de tots els sectors implicats a la cambra catalana per fer el plantejament oportú de la transició energètica.
- Sánchez Llibre afirma que el Decret llei 24/2021 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables “és un a moratòria de facto, que genera inseguretat jurídica, que posa en perill la viabilitat financera dels projectes en tramitació i que pot allunyar futurs inversors”.
Foment del Treball i PIMEC han demanat avui l’impuls de les energies renovables per fer front als reptes i als requeriments de la transició energètica. En el marc d’un acte sota el títol “Impulsem les renovables” al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya per analitzar els reptes de futur de la transició energètica dins el món empresarial i econòmic i davant l’actual context europeu, ambdues entitats han presentat un manifest conjunt que, entre altres qüestions, destaca la necessitat que el Decret Llei del Govern sobre les renovables es pugui tramitar com a Projecte de Llei. Foment i PIMEC també han demanat la compareixença de tots els sectors implicats a la cambra catalana per fer el plantejament oportú de la transició energètica.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat al govern “agilitat i eficiència en el desenvolupament de la transició energètica”. De fet, ha considerat que l’acte d’avui representa una esmena a la totalitat al nou Decret llei 24/2021 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. El nou decret llei “és un a moratòria de facto, que genera inseguretat jurídica, que posa en perill la viabilitat financera dels projectes en tramitació i que pot allunyar a futurs inversors. El president de Foment ha reivindicat també la col·laboració publicoprivada en el desenvolupament del full de ruta d’energies renovables. És necessària i imprescindible. Sense aquesta col·laboració entre les administracions i l’empresa privada no serà possible la transició energètica a fonts renovables.
En la seva intervenció, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha explicat que “volem liderar, juntament amb els poders públics corresponents, la transició energètica. Els empresaris i empresàries estem disposats a liderar la transició climàtica invertint en les empreses i canviant actius i organitzacions per adaptar-los a la nova economia de l’eficiència”. Cañete ha recordat que amb l’entrada en vigor del Reial Decret Llei aprovat pel Govern per mitigar la pujada de l’electricitat, “la dinàmica de les energies renovables ha quedat aturada a Catalunya. Per això, ha demanat mesures per aconseguir més sobirania energètica de cara al futur i menys dependència de l’exterior; fonts d’energia netes i sostenibles que ens faran més competitius i menys dependents; una regulació intel·ligent sobre les renovables que compti amb un ampli consens polític i el concurs de les organitzacions empresarials; agilitzar els projectes d’autoconsum; i tenir presents les inquietuds dels territoris afectats pels parcs, entre altres qüestions.
El president de PIMEC també ha reclamat que el nou Decret “ha de ser prou flexible per tal de donar velocitat al procés de transició. Cal eliminar les barreres sobre permisos dels projectes renovables que exigeixen un nivell d’implantació de 1.000 WM anuals de generació renovable i, per tant, cal revisar articles del decret 24/2021 amb l’objectiu de flexibilitzar criteris cada any fins que la velocitat sigui la necessària per assolir els 1.000 MW anuals”.
Per part seva, el vicedegà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i president de l’Associació d’Enginyers Industrials, Jordi Renom, ha dit que aquest acte “és especialment oportú, especialment en aquest context de crisi per la pandèmia i l’encariment de l’energia”. Seguidament, ha constatat que el sector de la indústria és un factor de recuperació de l’economia i ha demanat “diàleg i capacitat de lideratge per assolir la utilització d’energies renovables en un nou escenari energètic”, el qual vindrà després d’una reconversió del sistema que “no serà fàcil, però que és molt necessària”.
A continuació la presidenta de la comissió d’Energia de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha posat de manifest que “l’impacte sobre l’economia catalana del programa de la Unió Europea per la reducció de les emissions de CO2 suposarà una pèrdua notable d’activitat econòmica, de poder adquisitiu dels ciutadans i d’un nombre important de llocs de treball”. En concret ha destacat que, l’impacte de la política d’emissions en forma de cost de CO2 serà uns 2.400 milions d’euros anuals de mitjana, cosa que deixa veure de cop la pèrdua de riquesa, al voltant de 300 euros anuals per a cada català, uns 900 euros per família.
Finalment, el president de la comissió d’Energia de PIMEC, Joan Vila, ha destacat la necessitat d’una transició energètica davant la pèrdua de riquesa i l’encariment dels preus de l’energia, que després de la Cimera de Glasgow es pot interpretar que seguiran pujant per esdevenir un veritable vector del canvi energètic. “Les empreses volem liderar aquest procés juntament amb l’Administració, la qual ha d’impulsar la creació de parcs eòlics i d’aprovar una partida de 2.000 milions d’euros en els Pressupostos per actuar contra el canvi climàtic amb inversions, per exemple, en la millora del transport públic perquè sigui més sostenible i eficient”, ha conclòs.
Manifest conjunt Impulsem les renovables
L’esdeveniment ha comptat amb una lectura de les propostes del manifest, a càrrec dels vicepresidents de Foment del Treball, Baldiri Ros, la presidenta de la comissió d’Infraestructures de Foment del Treball, Anna Cornadó, la vicepresidenta de PIMEC, Mireia Cammany, i el president de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC, Jaume Puig, qui han posat de manifest la necessitat d’impulsar la concertació, la sobirania energètica, la col·laboració publicoprivada i el compromís amb els objectius de la Unió Europea, entre altres fites.
Comments are closed.