La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; i el president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre han signat un conveni aquest matí al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, amb l’objectiu de sumar capacitats i esforços públics i privats per fomentar la reactivació social i econòmica de la província.
L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona volen contribuir amb Foment del Treball al debat i la reflexió, però també amb propostes realistes, que millorin la qualitat de vida dels ciutadans. «És important – ha assenyalat Marín – que els dos governs més importants de la província ens posem d’acord amb Foment del Treball Nacional, portaveu de l’empresariat català». Marín ha apuntat que el conveni «que firmem avui és, d’entrada, un reconeixement a la llarga trajectòria de Foment. Si Catalunya ha estat un dels motors històrics de l’Espanya contemporània, Foment es troba darrere de l’èxit com a portaveu i representant de moltes de les empreses que ho han fet possible».
La presidenta de la Diputació de Barcelona ha volgut afegir que «la reactivació social i econòmica tot just ha començat. L’enorme potencialitat que ens ofereixen els fons Next Generation de la Unió Europea és una oportunitat que s’ha de plasmar en la realitat, i l’hem de saber gestionar bé». Però ha puntualitzat que «aquests importants passos endavant, que tenen un clar lideratge públic, els farem, per descomptat, amb la participació imprescindible dels agents socials i econòmics. Per això, és important que Diputació, Ajuntament i Foment del treball sumin esforços per a la reactivació social i econòmica de la província de Barcelona». Finalment, Marin ha agraït la disponibilitat i el compromís de Foment del Treball Nacional i de l’Ajuntament de Barcelona per subscriure aquest conveni.
Per la seva banda, el tinent d’alcaldia d’Economia, Competitivitat, Treball i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que “el conveni que signem avui explica molt bé la història de Barcelona i Catalunya amb el suport a la commemoració del 250 aniversari de Foment del Treball i també el futur amb el suport al Think Tank”.
Pel que fa a la situació econòmica actual, el tinent ha recordat que “les dades de reactivació són molt bones amb nivells de creació d’ocupació i de noves empreses com abans de la pandèmia” i ha finalitzat “ens estem en sortint però ara és més necessari que mai construir consensos amb una visió compartida futura i per això estem les institucions públiques i privades”.
Finalment, el president de Foment del Treball , Josep Sánchez Llibre, molt ha assegurat que «aquest és un acord a favor de la col·laboració público privada que ens permet posar en marxa mecanismes per aportar idees, reflexions i propostes dels temes de futur de l’economia catalana i espanyola. Hem de construir nous consensos per reduir les desigualtat socials».
250 Aniversari de Foment i think tank Institut d’Estudis Estratègics
L’objectiu del conveni entre les tres institucions és donar suport a les activitats dels 250è aniversari de Foment i a les de l’Institut d’Estudis Estratègics, think tank de Foment, en el context de reactivació econòmica i empresarial. Les activitats que es desenvoluparan amb motiu del 250è aniversari de Foment inclouen un cicle de conferències, l’organització del recent XVIII Foro de Diálogo Italia-España, la celebració del Dia de l’Empresari , l’exposició “250 anys de Foment del Treball” i l’atorgament de les medalles commemoratives del 250è aniversari, de les medalles d’Honor i dels premis Carles Ferrer Salat.
Així mateix, l’Institut d’Estudis Estratègics és el think tank o laboratori d’idees creat per Foment del Treball el 2019, que estudia i debat idees i reflexions destinades a conformar una societat de benestar compartit; en aquesta tasca, es considera que el paper de l’empresa no solament és fonamental per crear riquesa i treball, sinó també per assolir un major compromís amb la sostenibilitat i la qualitat de vida de la ciutadania.
Rellevant recuperació de l’economia en la segona meitat de 2021
Aquest conveni, que té com objectiu fer un pas mes per a la recuperació econòmica i social de la província, es subscriu en un context de «rellevant recuperació» dels principals indicadors socioeconòmics de la província de Barcelona, tal com s’ha abordat a la reunió posterior de l’acte de signatura i a on han participat, a més, representants de les tres institucions.
A finals de setembre, segons dades de la Diputació de Barcelona, el nombre de persones aturades registrades (276.360) se situa ja per primera vegada en xifres pre-Covid de 2019 (277.000 aturats a setembre de 2019) i el nombre de persones ocupades ascendeix a 2.357.727 en agost de 2021, un 1,5% més que en març de 2020. D’altra banda, el nombre d’ERTO se situen en la xifra més baixa des que es va activar aquest instrument a causa de la crisi motivada per la Covid-19: 40.137 assalariats a finals de setembre de 2021, molt inferior als de setembre de 2020 (100.152).
Pel que fa al nombre d’empreses, aquestes ha pujat un 3% interanual, és a dir, 5.186 empreses més respecte al mateix període de l’any anterior; d’aquesta manera, la xifra total d’empreses en aquest segon trimestre se situa en 175.960. Així mateix, la província de Barcelona ha exportat béns per un valor de prop de 16 mil milions d’euros en el segon trimestre de 2021, xifra superior (54,9%) a la del mateix període de l’any anterior. Finalment, el sector turístic es troba encara lluny d’arribar a les xifres pre-Covid, però ha millorat respecte a 2020: les 4.801.084 pernoctacions entre juny i agost de 2021 superen el poc més d’un milió de 2020, però són menys de la meitat de les que es van produir en 2019 (11.378.793).
Comments are closed.