- El president del PP, Pablo Casado, ha atès la petició de Foment i dona resposta a la preocupació dels empresaris davant un impost que es considera confiscatori
- Espanya és l’únic país de la UE en el qual encara existeix l’Impost de Patrimoni
- És un tribut confiscatori, injust, que atempta contra la llibertat de la propietat privada dels contribuents espanyols.
- El recurs es presenta contra l’article 66 de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat
Foment del Treball celebra que el grup parlamentari del Partit Popular hagi presentat davant el Tribunal Constitucional un recurs d’inconstitucionalitat contra l’Impost de Patrimoni. El recurs està en línia amb el dictamen elaborat per Foment del Treball i que, amb la CEOE, es va traslladar també al Defensor del Poble, Francisco M.Fernández Marugán, amb el suport de la pràctica totalitat de les patronals territorials espanyoles. El recurs del Grup Parlamentari Popular demana al TC que declari inconstitucionals dos preceptes de la Llei de Pressupostos: l’article 66, en el qual s’eleva el tipus marginal màxim de l’Impost de Patrimoni, del 2,5% al 3,5%; i la Disposició derogatòria primera, que atorga caràcter indefinit al tribut.
L’Impost de Patrimoni “és un tribut confiscatori, injust, que atempta contra la llibertat de la propietat privada dels contribuents espanyols. No és just gravar el patrimoni amb un 3,5% després d’haver pagat una renda, quan la rendibilitat de les Lletres del Tresor és del -0,5%”, tal i com afirma el president de Foment del treball, Josep Sánchez Llibre. El president de la patronal catalana va transmetre aquesta preocupació al president del Partido Popular, Pablo Casado, que ha atès de forma satisfactòria, amb la presentació del recurs, les peticions dels empresaris.
Segons la recent jurisprudència del Tribunal Constitucional, s’entén que quan un impost sotmet a tributació manifestacions irreals, fictícies o inexistents de capacitat econòmica o bé, quan amb el seu gravamen esgota la riquesa imposable, fa falta liquidar la riquesa per a pagar l’impost.
En molts casos, el contribuent haurà de liquidar el seu patrimoni –fins i tot a un valor de mercat inferior al taxat a efectes tributaris- per a poder pagar l’Impost sobre el Patrimoni, d’acord amb l’article de la Llei de PGE que es pretén recórrer.
En el moment actual, el rendiment que generarà un patrimoni subjecte està raonablement per sota del tipus impositiu, havent d’afegir-se, a més, que qualsevol rendiment d’aquest patrimoni ja haurà tributat prèviament per IRPF.
Per això, es considera que en aquest cas existeix un supòsit d’inconstitucionalitat que penalitza l’estalvi, la inversió, la productivitat i el creixement econòmic.
Comments are closed.