- Conesa considera prioritari que les institucions consensuïn una estratègia per a la indústria de l’automòbil.
- “Mantenir l’exportació és clau per a la recuperació”, adverteix la presidenta del Port.
- Ignacio Marull, soci partner responsable de PwC a Catalunya, subratlla el paper dinamitzador del Port per a l’economia productiva.
- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, s’ha compromès a donar suport des de la patronal en l’impuls del Port de Barcelona com a hub logístic del sud d’Europa.
La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha presentat un escenari positiu respecte a l’evolució de l’economia els propers mesos i ho ha fet seguint els indicadors de l’activitat del conjunt de l’àrea portuària de la ciutat que és, sens dubte, un del pulmons de Barcelona i mirall destacat de l’estat de salut de l’activitat econòmica i industrial. Mercè Conesa ha volgut, malgrat tot, anotar les prioritats immediates del país: un programa d’ajudes directes a les empreses per superar la crisi del Covid-19; una estratègia per a la indústria de l’automòbil –que històricament ha liderat les exportacions del Port de Barcelona- i desburocratitzar els procediments de l’administració perquè, tal i como ara es gestiona, “pot dificultar l’execució dels projectes transformadors que guanyin els fons europeus del Next Generation” per la recuperació post-covid.
La intervenció de la presidenta del Port s’ha celebrat aquest matí a la seu de Foment del Treball dins del cicle Esmorzars PwC-Foment, que reuneix a les més destacades personalitats de la activitat econòmica catalana. Ignacio Marull, soci responsable de PwC a Catalunya ha destacat el paper dinamitzador del Port de Barcelona per la ciutat i el conjunt de Catalunya, i ha convidat a tots els agents institucionals del país a marcar les prioritats i un full de ruta per la recuperació. Així mateix, el president de Foment Sánchez Llibre s’ha compromès a donar suport i contribuir a consolidar el Port de Barcelona com el principal hub logístic del mediterrani.
50.000 M€ per les empreses
Mercè Conesa, que ha recordat que el Port de Barcelona és un motor de prosperitat perquè integra 500 empreses que donen feina a 37.000 treballadors (5,4% de l’ocupació de Catalunya), ha compartit amb Foment la necessitat d’un programa d’ajudes directes a les empreses i que la institució empresarial catalana ha valorat en 50.000 M€. I ho ha justificat perquè precisament el indicadors portuaris, que avancen molt bé el comportament de l’economia, marquen tendències alcistes per als propers mesos. “S’observa una remuntada clara a finals del 2020 i això convida a donar suport a les pimes per tal que no perdin la via de la recuperació”.
Estratègia per a la indústria de l’automòbil
Els governs han de prioritzar l’economia productiva, perquè els indicadors positius es registren si la indústria funciona. “El Port fa bé la feina –diu Conesa- però res no seria possible sense una indústria que treballi bé i que ha fet molt bé la internacionalització. L’exportació és resilient, mantenir-la és clau per la recuperació”.
Per aquest motiu, la presidenta del Port ha demanat que el món institucional acordi una estratègia per al sector de l’automòbil a Catalunya. Si històricament ha estat el principal exportador, al 2020 ha caigut un 38,2% interanual, passant de 777.690 vehicles en 2019 a 480.337 durant l’any passat, amb caigudes de més del 80% interanual a l’abril i maig. S’ha referit a les 22 noves hectàrees que prepara el Port per una nova terminal de vehicles elèctrics i a l’interès del Port per mantenir el lideratge exportador de vehicles fabricats a Europa. “És necessària una gran aliança per reforçar aquest sector industrial”.
Administració menys burocràtica
Mercè Conesa ha considerat prioritari també reduir la burocratització de la administració perquè “necessitem autonomia de gestió per executar els projectes” i ha advertirt del risc que no tinguem capacitat per executar el projectes guanyadors dels fons de recuperació europeus del Next Generation. En aquest sentit s’ha referit a projectes transformadors vinculats als accessos, a la transició energètica, la digitalització i el 5G que opten als fons europeu.
Comments are closed.