- Segons el ‘Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana 2020’, la majoria de les 184 empreses enquestades dels sectors industrial, de la construcció i terciari ubicades a Catalunya apunta a la reducció dels riscos ambientals, la dependència de materials i la reputació corporativa com a principals motius per implantar iniciatives relacionades amb l’economia circular.
La Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Foment del Treball Nacional, PIMEC i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme han col·laborat per elaborar el ‘Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana 2020’ amb l’objectiu de valorar el grau de coneixement i implementació de l’economia circular en el conjunt de les empreses de Catalunya.
A la presentació virtual del baròmetre, a càrrec de la presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya Ana García, s’ha destacat que es va realitzar una enquesta entre un total de 184 empreses dels sectors industrial, construcció i terciari amb una dimensió superior a 10 persones treballadores o 1 milió d’euros de facturació en dos períodes durant l’any 2020 (febrer-març i octubre) a causa de la pandèmia de la COVID-19. Foment del Treball Nacional i PIMEC van traslladar l’enquesta entre els seus associats, mentre que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ho va fer entre les associacions empresarials i les empreses adherides a l’Observatori d’Economia Circular. El Tecnocampus Mataró-Maresme i la seva Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat han portat a terme el tractament de les dades i participat en l’anàlisi.
Al baròmetre s’ha consultat en primer lloc com perceben les pròpies empreses què és l’economia circular. La majoria considera que té un coneixement mig-alt sobre el concepte d’economia circular. D’altra banda, si bé no existeix una resposta unànime en relació al que les empreses entenen per economia circular, la majoria relaciona el concepte amb la reducció de residus, la reutilització i l’extensió de vida i el reciclatge.
Pel que fa a la urgència de la transició cap a l’economia circular, un 72% de les empreses enquestades creu que la transició cap a l’economia circular és urgent. La grandària empresarial esdevé un factor important: mentre que el 90% de les empreses més grans de 500 treballadors/es considera molt urgent la transició, les empreses de 10 a 50 treballadors/es rebaixen la resposta en el grau d’urgència en 24 punts (65%). A més, quan l’economia circular forma part de l’estratègia empresarial, la urgència de la implantació és més gran. D’aquesta manera, de les empreses que consideren la transició molt urgent, un 70% responen que aquesta urgència té una gran influència a l’empresa. I de les empreses que entenen que la transició és poc urgent, un 60% assegura que té poca o cap influència en la seva estratègia. Destaca també que la majoria mostra interès per rebre més informació respecte l’economia circular.
En relació als motius més rellevants per fer la transició cap a l’economia circular, la majoria apunta a la reducció dels riscos ambientals i la dependència de materials, així com a la reputació corporativa.
El baròmetre ha preguntat també per les iniciatives realitzades per part de les empreses enquestades en la implantació de l’economia circular. La majoria s’han centrat en el reciclatge, en la millora de l’eficiència de l’ús dels recursos i en la seva recuperació. Per contra, les iniciatives vinculades a l’ecodisseny i a la servitització es consideren més difícils d’assolir.
A més, les empreses més grans vinculen el progrés en l’economia circular amb la millora de l’eficiència de processos dins de la cadena de subministrament. Una dada que, segons els impulsors del baròmetre, posa de manifest la necessària col·laboració amb els proveïdors i els clients. En aquest sentit, l’enquesta apunta que els canvis a l’empresa envers la millora ambiental no estan encara interioritzats de manera generalitzada en les mètriques empresarials, especialment entre les empreses més petites.
Finalment, el baròmetre ha consultat per les barreres a superar i els estímuls per avançar. Les principals barreres detectades per les empreses a l’hora d’implantar pràctiques i/o models d’economia circular són la disponibilitat de material reciclat de qualitat i la dificultat de recuperar materials per al reciclatge. Per contra, es considera que la percepció de risc empresarial i les dificultats per part dels accionistes no són barreres significatives que impedeixin avançar.
Entre les empreses enquestades hi ha una forta convicció que per transitar cap a una economia circular calen inversions. La majoria de les empreses de la mostra ja han realitzat inversions en aquest sentit, i pràcticament la meitat d’aquestes iniciatives han obtingut ajudes. Tot i així, hi ha un gran marge per millorar el coneixement de les empreses sobre els ajuts disponibles i altres eines per avançar cap a l’economia circular. D’acord amb les empreses enquestades, el sistema financer és sensible als temes d’economia circular i es considera que, en general, aquest fet ajuda a l’obtenció de finançament.
A l’acte virtual de presentació del ‘Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana 2020’ també hi han intervingut el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Oriol Amat, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya Marta Subirà, el president de la Comissió Sostenibilitat i Economia Circular de PIMEC Jaume Puig, el director de Desenvolupament Sostenible de Foment del Treball Nacional Salvador Sedó i el director general del Tecnocampus Mataró-Maresme Josep Lluís Checa.
El degà del CEC Oriol Amat ha afirmat que el baròmetre d’economia circular és “una gran iniciativa per disposar d’informació sobre fins a quin punt les empreses catalanes han adoptat l’economia circular i impulsar així noves mesures per impulsar aquest model” i ha defensat que “un dels eixos de present i futur per a l’economia catalana ha de ser l’aposta per la sostenibilitat i l’economia verda i circular que condueixi Catalunya cap a una societat pionera en innovació”.
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya Marta Subirà ha afirmat en la seva intervenció que “urgeix transitar cap a un model que acceleri la recuperació en base a una economia circular, climàticament neutre i just, tal i com estableix el Pacte Verd Europeu” i ha apel·lat a la col·laboració estreta entre tots els agents “per tal de fer d’aquest objectiu un repte compartit”. Subirà ha destacat que pel Govern “l’economia circular és una aposta estratègica des de fa anys” i ha destacat que “en són clars exemples l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i a l’economia circular, l’Estratègia catalana d’ecodisseny, la nova llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya i el futur Full de ruta de l’Economia circular de Catalunya”.
En la seva intervenció, el president de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC Jaume Puig ha assegurat que “aquest baròmetre constata l’interès per l’economia circular de les pimes” i ha reclamat que cal trobar els mecanismes fiscals, financers i d’acompanyament que permetin tirar endavant projectes petits. D’altra banda, ha explicat algunes iniciatives de PIMEC en aquest sentit, atès que l’entitat té la vocació d’acompanyar a totes les pimes en aquest canvi de model econòmic que ens implica a tots.
El director de Desenvolupament Sostenible de Foment del Treball Nacional Salvador Sedó, ha constatat que “la circularitat ja esdevé un dels pilars bàsics del sector productiu per assolir un desenvolupament més sostenible i que les empreses estan incorporant el canvi d’un procés lineal a un de circular en els seus sistemes de producció, però ens cal un enfoc integral”. “És necessari tenir un enfoc global que comença amb el disseny de productes per poder procedir posteriorment a una reutilització, reciclatge o aprofitament com a nova matèria primera, i acaba amb la implicació i compromís del consumidor final per fer possible la circularitat”, ha afegit. “Cal pensar l’economia circular de forma global, en tota la cadena de producció i d’ús d’un producte o material”, ha conclòs.
El director general del Tecnocampus Mataró-Maresme Josep Lluís Checa ha destacat que “el baròmetre que avui es presenta ens sembla una magnífica iniciativa de cooperació que entronca a la perfecció amb els valors que inspiren el TecnoCampus”. “Des del començament vam mostrar la disponibilitat per col·laborar-hi amb la nostra experiència en el tractament i l’anàlisi de la informació”, ha afegit Checa. “Confiem que aquest baròmetre esdevingui un bon instrument de suport a la gestió pública i de reconeixement dels progressos de les empreses del país en aquest àmbit”, ha conclòs.
Comments are closed.