- Les ajudes es dirigeixen a empreses viables per reduir el risc de sobreendeutament que pot llastrar la recuperació econòmica.
- Foment insisteix a incrementar fins a 50.000 milions les ajudes directes amb l’objectiu d’aconseguir un nivell similar de suport als principals països europeus.
El Consell de Ministres ha aprovat avui un Reial decret llei de mesures extraordinàries que mobilitza 11.000 milions d’euros en ajudes de suport a la solvència, encara que d’aquests només 7.000 són ajudes directes, no reemborsables, a autònoms i empreses dels sectors més afectats per la pandèmia i els ingressos de la qual hagin caigut més d’un 30% respecte a 2019. Foment del Treball celebra l’avanç anunciat pel Govern, però considera que és insuficient per a pal·liar la falta de liquiditat del teixit empresarial.
Espanya ha estat el país europeu més afectat, en termes de PIB i ocupació, amb una economia molt més vulnerable per la dependència al sector turístic i els serveis, enfront dels països amb un sector industrial més potent. El nivell de despesa pública a Espanya per ajudar als sectors econòmics i empreses més perjudicades per la crisi econòmica derivada de la pandèmia, és substancialment inferior al dels principals països europeus.
Per tot això, han d’implementar-se noves ajudes ràpidament i ampliar la seva magnitud per acostar-se als imports, en termes de PIB, que s’han donat en els grans països europeus i que Foment valora en 50.000 milions d’euros. Si es retarda més la determinació d’incrementar la despesa pública s’accentuaran les seqüeles de la crisi.
No resultaria equitatiu carregar sobre aquestes empreses i sectors els costos de la crisi sanitària, sense una compensació legítima, encara que sigui parcial, però equivalent a la qual es fan en altres països de la Unió Europea.
Reial decret
Dels 7.000 milions d’euros, 2000 milions es destinaran a Balears i Canàries, i 5.000 a la península; sent sens dubte insuficients.
Foment participa que siguin els sectors i empreses més afectats les beneficiaris de les ajudes directes. El Reial decret ho limita a les empreses amb una caiguda del 30% de la facturació.
Foment participa que les ajudes les puguin rebre totes les empreses, doncs a totes ha afectat la crisi, encara que considerin que donat els límits quantitatius (entre 4.000€ i 200.000€) no havia d’haver-se fixat un percentatge diferent del 40% (per a autònoms i microempreses) i del 20% (per a la resta). Hauria de ser el 40% per a tots, ja que aquestes ajudes es donen (amb aquests límits quantitatius) a empreses que han perdut més del 30% de la facturació.
Dels altres 4.000 milions d’euros, es destinen a reestructurar deute 3.000 milions, i els altres 1.000 a enfortir mitjançant instruments financers la participació en els recursos propis, estenent a qualsevol empresa (abans per a imports superiors a 25 milions, via SEPI), Ara a través de COFIDES.
Foment del Treball valora negativament que es faci una dotació de 3.000 milions d’euros reactiva, davant problemes de reestructuració financera, ja haurien d’injectar-se de manera directa, ajudant a les empreses amb forta caiguda de la facturació, a conseqüència de la crisi sanitària.
La patronal caralana assenyala el mecanisme de la condonació parcial, a fi d’evitar una gestió burocràtica, que es trasllada a les CCAA en el cas de les ajudes directes. Serà necessari que actuïn amb la màxima diligència, perquè la mesura arriba amb retard.
Comments are closed.