El vicepresident de CEOE i president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha suggerit la possibilitat que les empreses espanyoles col·laborin en els nombrosos projectes previstos per al XI Pla Malàisia 2015-2020, en la visita a Kuala Lumpur, aprofitant la gira del secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz pel sud-est asiàtic. Acompanyant el secretari, han participat també en les diverses reunions el director de Gabinet de Presidència, Relacions Internacionals i Institucionals de la CEOE, Narciso Casado Martín i el director de Relacions Internacionals de la Cambra d’Espanya, Alfredo Bonet.
Gay de Montellà ha animat els representants de més de 30 empreses espanyoles durant una reunió de treball a Kuala Lumpur a col·laborar en el desenvolupament de projectes ambiciosos en sectors relacionats amb el tractament d’aigües, el ferrocarril, el metro, infraestructures portuàries, refineries i energia solar, previstes per a desenvolupar el XI Pla Malàisia 2015-2020. En aquesta trobada, hi han participat també Jaime García-Legaz; Narciso Casado; Alfredo Bonet; l’ambaixador d’Espanya a Malàisia, Carlos Domínguez Díaz; el conseller comercial de la mateixa, Rafael Matos; i la subdirectora general de Política Comercial amb Europa, Àsia i Oceania de la Secretaria d’Estat de Comerç, María Aparici. Durant la jornada a la capital malàisia han mantingut reunions amb diverses autoritats del país, com el ministre de Comerç i Indústria, Dato Seri Ong Ka Chuan i el viceministre de Transports, Dato Sri Liow Tiong Lai; així com amb representants d’algunes de les principals empreses presents al país.
En el transcurs de la jornada a Kuala Lumpur, Gay de Montellà ha destacat que la constitució el 2015 de la Comunitat Econòmica de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ANSA), augmenta considerablement l’atractiu de Malàisia dins d’una comunitat de nacions, que és una de les més dinàmiques del món econòmicament i engloba més de 600 milions de consumidors. Així mateix, ha esmentat que “la creixent integració de ANSA amb la Xina, el Japó i Corea (també conegut com ANSA + 3) i la recent conclusió de les negociacions de l’Acord d’Associació Transpacífico (encara pendent de ratificació) impulsen encara més el protagonisme de Malàisia en els processos d’integració regionals, que s’estan produint a Àsia “.
En aquest sentit, ha explicat que aquest conjunt de factors ha propiciat que nombroses empreses espanyoles relacionades amb la siderúrgia, l’hàbitat, les infraestructures, el tractament de residus, la moda o les tecnologies de la informació, s’hagin instal·lat al país.
Negociacions amb la UE
El vicepresident de CEOE ha aprofitat les diverses reunions mantingudes per animar les autoritats malàisies a que reprenguin de nou les negociacions comercials amb la Unió Europea mitjançant una oferta ambiciosa en capítols relacionats amb la convergència i cooperació reguladores, les inversions, els serveis i la contractació pública. Ha assegurat que arribar a un acord com els que ha subscrit la UE amb altres països de ANSA, com Singapur i Corea, contribuiria a fixar un marc de relacions sòlid que facilitaria el comerç i les inversions entre les dues parts. Així mateix, ha mostrat la disposició de la CEOE a seguir col·laborant amb la Malaysia Employers Federation (MEF) per impulsar les relacions comercials i empresarials entre els dos països.
Indonèsia
Dimarts 24, a Jakarta, el secretari d’Estat al costat dels representants de CEOE i la Cambra de Comerç, tenen previst mantenir reunions amb el ministre de Planificació i Desenvolupament, Sofyan Djalil, el ministre d’Obres Públiques, Basuki Hadimuljono, i el ministre d’Indústria, Saleh Husin, així com amb el president del BKPM, Franky Sibarani, organisme encarregat de l’atracció i foment de les inversions d’Indonèsia.
L’endemà, com a president de l’ICEX, el secretari d’Estat inaugurarà, juntament amb els ministres de Planificació i de Comerç d’Indonèsia, el Fòrum d’Inversions i Cooperació Empresarial Espanya-Indonèsia, organitzat per l’ICEX, i posat en marxa per l’Oficina Econòmica i Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Jakarta, en què participaran 32 empreses espanyoles i 120 locals. Abans de marxar cap a les Filipines es reunirà amb el ministre de Comerç, Thomas Lembong.
Relacions Espanya-Malàsia
Malàisia és un proveïdor destacat per a Espanya i un destí interessant per a les nostres empreses. En 2013, les exportacions a Malàisia van ascendir a 350 milions d’euros, mentre que les importacions van arribar als 512 milions d’euros en aquest any, la majoria de les quals estaven compostes per productes acabats i components d’electrònica de consum i màquines i aparells elèctrics . Altres productes d’importació destacats són els derivats del cautxú i l’oli de palma per a alimentació i biodièsel.
Comments are closed.